Het Koninklijk Paleis Amsterdam werd vanaf 1648 (Vrede van Munster) gebouwd als stadhuis van Amsterdam, de rijkste en machtigste stad van de jonge Republiek. In 1808 maakte Lodewijk Napoleon van het stadhuis een paleis en een paleis bleef het sindsdien. Het gebouw en Dam eromheen zijn verbonden met een aantal belangrijke omslagpunten in de Nederlandse geschiedenis.
Deze interactieve rondleiding neemt leerlingen mee langs vier eeuwen Nederland en gaat in op de veranderende relatie tussen burger en bestuur.
Van de Nederlandse Opstand naar een Republiek met burgerlijke vrijheid dankzij het gedecentraliseerde gezag, via de oligarchie van een gesloten regentenkliek en de patriotten die hun Vrijheidsboom op de Dam plantten, naar de centraal geleide eenheidsstaat onder Lodewijk Napoleon.
Vervolgens zou de democratie met vallen en opstaan gestaag groeien, waarbij koning Willem I een vorst was die het parlement als een werktuig van zijn eigen gezag zag, terwijl onder koning Willem II de constitutionele monarchie in 1848 zijn definitieve vorm kreeg.
De rondleiding past binnen het canon hoofdlijn ‘wie bestuurt er’ en sluit aan bij het VMBO eindexamen geschiedenis en staatsinrichting. Ook te boeken als eindexamenrondleiding van 90 minuten.