Meer informatie over Artus Quellinus, de tentoonstelling, persbericht en te downloaden beeldmateriaal vindt u hieronder:
Beeldhouwer van Amsterdam
Tijdens het Amsterdam 750-jubileumjaar bundelen het Rijksmuseum en het Koninklijk Paleis Amsterdam hun krachten voor de toptentoonstelling: Artus Quellinus - Beeldhouwer van Amsterdam.
Te bezoeken van 18 juni tot en met 27 oktober in Quellinus zijn meesterwerk: het Koninklijk Paleis Amsterdam.
Meer informatie over Artus Quellinus, de tentoonstelling, persbericht en te downloaden beeldmateriaal vindt u hieronder:
Als onderdeel van de viering van Amsterdam 750 zetten het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Rijksmuseum één van de best bewaarde kunstgeheimen in de stad in de schijnwerpers: het werk van de toonaangevende 17de-eeuwse beeldhouwer Artus Quellinus. In de allereerste overzichtstentoonstelling van Quellinus worden meer dan 100 topstukken uit binnen- en buitenland samengebracht, waaronder beelden die nog nooit eerder in Nederland te zien waren, in zijn grootste meesterwerk: het Koninklijk Paleis Amsterdam. De van oorsprong Vlaamse Artus Quellinus geldt als de belangrijkste barokke beeldhouwer van Amsterdam en ver daarbuiten. Hij decoreerde het toenmalige stadhuis van Amsterdam met honderden expressieve marmeren en bronzen beelden. Het gebouw kreeg mede daardoor een on-Hollandse allure en kwam bekend te staan als het achtste wereldwonder.
Geniet van Quellinus' beelden vol verhalen en verrassende details en ontdek met eigen ogen waarom hij de ‘meester van het levend marmer’ is.
Te zien vanaf 18 juni tot en met 27 oktober 2025
Artus Quellinus. Beeldhouwer van Amsterdam
De tentoonstelling vertelt het verhaal van een topbeeldhouwer die lang onderbelicht is gebleven en het verdient (her)ontdekt te worden. Artus Quellinus was zowel in Vlaanderen - waar hij vandaan kwam - als in de Nederlandse Republiek de belangrijkste beeldhouwer van zijn tijd. Hij is vooral beroemd geworden door zijn enorme sculpturale bijdrage aan het huidige Koninklijk Paleis Amsterdam, dat in 1655 werd ingewijd als het nieuwe Amsterdamse stadhuis. Hij maakte daarvoor iconische beelden als de beroemde Atlas, verfijnde sculpturen in de rijk versierde Burgerzaal en verhalende reliëfs in ‘de Nachtwacht van de beeldhouwkunst’: de Vierschaar. Gedurende vijftien jaar bestierde Quellinus een grote werkplaats aan de Keizersgracht en was hij de beeldhouwer van Amsterdam.
De bezoeker ontdekt tijdens de tentoonstelling Quellinus’ veelzijdige werk en leert hem tegelijkertijd kennen als ondernemende kunstenaar en succesvolle netwerker. Een vernieuwer, die invloeden vanuit zijn geboortestad Antwerpen en uit Italië meebracht naar het Noorden. Hij was een belangrijke inspirator voor de beeldhouwkunst in de tweede helft van de zeventiende eeuw, in de toenmalige Republiek der Nederlanden en daarbuiten.
Briljant observator
Zijn eigenzinnige stijl is een synthese van het warme realisme van de Rubensbarok uit zijn geboortestad Antwerpen en de rust en harmonie van de antieken die hij in Rome had leren kennen. Quellinus was een briljant observator, die met zijn werk verleidt, verwondert, ontroert en verhalen en emoties tot in details wist vast te leggen in zijn werk. Dat bewijzen niet alleen zijn sculpturen voor het voormalig stadhuis uitgevoerd in marmer en brons, maar ook zijn spontane portretbustes, indrukwekkende heiligenbeelden, raak geboetseerde terracotta’s en verfijnde ivoren.
Meester van 'levend marmer'
De meester van 'levend marmer' beleefde overduidelijk zelf veel plezier aan het observeren van mensen, dieren en dingen en het weergeven daarvan in klei, marmer en steen. Quellinus weet de zachtheid van menselijke huid of geplooide stof te vatten in harde steen. Hij brengt goden, helden en heiligen tot leven in marmer en leeft zich uit in de uitbeelding van de natuur. Zijn sculpturen, vol verhalen en speelse details blijven tot op de dag van vandaag fascineren.
‘Het licht der beelthouwerye onzer eeuwe’
‘Het licht der beelthouwerye onzer eeuwe’, zo noemde de dichter Joost van den Vondel zijn tijdgenoot Artus Quellinus (1609-1668). Vondel vergeleek Quellinus zelfs met Phidias, de beroemdste beeldhouwer uit de Griekse oudheid. Een groter eerbetoon was niet denkbaar.
De tentoonstelling presenteert een grote selectie bijzondere kunstwerken uit museale, kerkelijke en particuliere collecties in binnen- en buitenland. Onder meer het Louvre in Parijs, het Rubenshuis in Antwerpen, Statens Museum for Kunst in Kopenhagen en maar liefst 60 objecten van het Rijksmuseum. Kleine, intieme sculpturen in onder meer ivoor, hout en terracotta, worden getoond naast marmeren werken van imposant formaat, waaronder topstukken die zelden of nooit reizen.
Topstukken die zelden of nooit reizen
Voor deze bijzondere gelegenheid keren de door Artus Quellinus vereeuwigde Amsterdamse burgemeesters voor even terug naar ‘hun’ stadspaleis waar ze de bezoekers verwelkomen in de Burgerzaal. Voor één keer verlaat het meer dan levensgrote heiligenbeeld van Sint-Petrus uit de Antwerpse Sint-Andrieskerk zijn standplaats en reist de majestueuze fontein van Pallas Athene uit Museum Kurhaus Kleve af naar Amsterdam. Daarnaast worden er inspiratiebronnen uit de Oudheid getoond, zoals de Zingarella, een beroemd beeld dat Quellinus met eigen ogen in Rome heeft gezien, evenals werk van befaamde tijdgenoten, zoals François du Quesnoy en Lucas Faydherbe, en van succesvolle voormalige medewerkers, zoals Rombout Verhulst, Artus II Quellinus en Josse de Corte (alias Giusto Le Court). Laatstgenoemde bracht Quellinus’ lessen op zeer verrassende wijze over naar Venetië.
Quellinus' meesterwerk
Het Koninklijk Paleis Amsterdam, Quellinus' meesterwerk, is met z’n schat aan beeldhouwwerk essentieel onderdeel van de tentoonstelling en vormt de context waarin topstukken uit alle fasen van zijn loopbaan worden gepresenteerd. De beelden van Quellinus hebben een directe, visuele kracht. Ze imponeren en ontroeren. Naar de talloze, vaak speelse details kun je blijven kijken.
Wat u niet mag missen: de Vierschaar - ‘Nachtwacht’ van de Nederlandse beeldhouwkunst
De emotionele spanning die Quellinus in zijn werken wist te leggen, komt in de Vierschaar, een aparte zaal op de begane grond, bij uitstek naar voren. De Vierschaar was de ruimte waar in een publieke ceremonie de doodstraf werd uitgesproken. De vier wanden zijn overdadig bekleed met symbolisch geladen beeldhouwwerk. Tegen de achterwand geven drie grote reliëfs voorbeelden van goede rechtspraak. Hoogtepunten zijn de levensgrote vrouwenfiguren die Straf en Berouw verbeelden en de dramatische reliëfs, waaronder Het Oordeel van Salomo.
Een ervaren gids van het Paleis neemt u mee door deze allereerste overzichtstentoonstelling van Artus Quellinus waarin meer dan 100 – ook internationale - topstukken samenkomen in Quellinus’ grootste meesterwerk: het voormalige stadhuis van Amsterdam. Tijdens de rondleiding leert u de hand van de meester van het levend marmer herkennen en ontdekt u de verfijnde stofuitdrukking, overtuigende expressie en verhaalkracht van het beeldhouwwerk.
Een overzichtstentoonstelling van het werk van Artus Quellinus was al jaren een grote wens van zowel het Koninklijk Paleis Amsterdam als het Rijksmuseum. Het is een ideale samenwerking waar het Paleis het magnum opus van Artus Quellinus in huis heeft, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie kunstwerken, terracotta modellen en een groot aantal schetsen die Quellinus maakte als voorstudies of toonmodellen voor zijn werk in het stadhuis. Actueel kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek van het Rijksmuseum naar Quellinus leven, werk en zijn atelierpraktijk vormen de wetenschappelijke basis voor de tentoonstelling die door het Koninklijk Paleis Amsterdam wordt gemaakt en de publicatie van Rijksmuseum. Het Rijksmuseum treedt tevens op als belangrijkste bruikleengever, zo’n zestig werken maar liefst zullen in het paleis tentoongesteld worden.
Onderzoek 'Quellinus at work'
Een groep van 35 terracotta modellen en schetsen die Artus Quellinus maakte voor zijn werk in het Amsterdamse stadhuis is sinds een aantal jaren onderwerp van een groot interdisciplinair onderzoek door het Rijksmuseum, naar Quellinus omvangrijke beeldhouwbedrijf. Onderzoeker en gastconservator van de tentoonstelling Bieke van der Mark (onder begeleiding van prof. dr. Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst) gebruikt kunsthistorisch, materiaal-technisch en archivalisch onderzoek om beter inzicht te krijgen in de werkwijze van Quellinus. Dit heeft geleid tot nieuw inzichten over Quellinus zijn atelierpraktijk.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, waarin zijn leven werk en atelierpraktijk wordt belicht. Het boek is samengesteld door Rijksmuseum conservator beeldhouwkunst Bieke van der Mark en ontworpen door Irma Boom. Het boek verschijnt in het Nederlands en Engels.
De publicatie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Pruikenburg Fonds, het Charema Fonds voor geschiedenis en kunst via het Cultuurfonds en het Bert en Joos Mastenbroek Fonds via het Rijksmuseum Fonds.
Artus Quellinus - Artus Quellinus, Caryatids Remorse,1650-1651, terracotta, height 84.3 and 85 cm, Rijksmuseum Amsterdam (on loan City of Amsterdam).
Richard Collin naar Erasmus Quellinus de Jonge, Portret van Artus Quellinus, 1662, gravure en ets, 198 x 138 mm, Rijksmuseum Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam, Burgerzaal - foto Ruigrok
Artus Quellinus, Vierschaar, 1652-1655, marmer, Koninklijk Paleis Amsterdam (foto: Benning & Gladkova )
Artus Quellinus, Wand van de Vierschaar met De grootmoedigheid van Zaleucus, Het oordeel van Salomo, Het oordeel van Junius Brutus en kariatiden, 1652-1655, marmer, 2,51m hoog x 8,69m breed, in het Koninklijk Paleis Amsterdam (foto: Tom Haartsen)
Artus Quellinus, Het oordeel van Salomo, 1652-1655, marmer, 251 x 180 cm , in de Vierschaar, Koninklijk Paleis Amsterdam (foto: Tom Haartsen)
Artus Quellinus, detail aapje, 1652-1655, Koninklijk Paleis Amsterdam foto Tom Haartsen
Artus Quellinus, Saturnus (detail), 1653, marmer, 189 x 107 cm (incl. lijst), in de Noordoostgalerij, Koninklijk Paleis Amsterdam (foto: Koninklijk Paleis Amsterdam)
Artus Quellinus, Atlas, 1663, Avendersteen met witte verf, hoogte ca. 715 cm, KPA (foto Ruigrok)
Artus Quellinus, ‘Aarde’, Koninklijk Paleis Amsterdam (foto: Tom Haartsen)
Artus Quellinus, Pallas Athene, 1659-1660, marmer, hoogte 342 cm, Kleef, Museum Kurhaus Kleve (foto: A. Gossens)
Artus Quellinus, Sint Petrus, ca. 1658, marmer, hoogte 220 cm, Antwerpen, Sint-Andrieskerk, Hugo Maertens
Artus Quellinus, Portret van Andries de Graeff, 1661, marmer, hoogte 76 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Artus Quellinus, detail kariatiden Berouw, 1652-1655, marmer, Vierschaar, Koninklijk Paleis Amsterdam (foto Tom Haartsen)
Artus Quellinus, Model voor Berouw, 1650-1651, terracotta, hoogte 84,3 en 85 cm, Rijksmuseum Amsterdam (bruikleen Gemeente Amsterdam).
Artus Quellinus, Model voor Prudentia, 1650-1651, terracotta, hoogte 91 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam, Burgerzaal met bezoekers, foto KPA
Algemene vragen en persaanvragen
Koninklijk Paleis Amsterdam
Josine Pelleboer
📧 j.pelleboer@dkh.nl
Onderzoek en publicatie
Rijksmuseum
Casper van der Kruit
📧 c.van.der.kruit@rijksmuseum.nl
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Don Quixote Foundation, Zabawas, het Cultuurfonds, het Bert en Joos Mastenbroek Fonds/Rijksmuseum Fonds en door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. U kunt deze cookies niet uitzetten.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze niet-anonieme cookies stellen ons in staat om gegevens over u te verzamelen, zodat we het gebruik van de website kunnen meten en deze kunnen verbeteren.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners (waaronder social media) in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Als u onderdelen uitzet, werken sommige functies binnen de website wellicht niet of niet goed. U kunt uw voorkeuren voor het plaatsen van cookies altijd nog aanpassen. Meer informatie
Om u een zo goed mogelijke website te bieden gebruiken we cookies. Meer informatie Voorkeuren aanpassen